Najstrašnija bića Srpske mitologije - Bukavac

Bukavac je biće koje je dobro poznato među srpskim narodom...

Najstrašnija bića Srpske mitologije - Bukavac
Bukavac je biće koje je dobro poznato među srpskim narodom. Živi u blizini obala reka ili u močvarama i smatra se za jednu od najvećih napasti u mitologiji starih Srba. Bukavac, kao što mu samo ime kaže, ispušta veoma snažne krike koje su nalik na vrisak, plašeći svakoga ko bi se našao u blizini voda tokom večeri.
Ovo biće svrastavamo po izgledu jednim od najstrašnijih stvorenja u srpskoj mitologiji, zbog toga što je imalo šest nogu, velike rogove, buljave crne oči i mnogo sitnih oštrih zuba, dug rep i tamnu sluzavu kožu. Bukavac nije bio ogroman ali je bio dovoljno snažan da ubije veću životinju ili zadavi čovjeka. Ljude bi davio tako što bi ih sa četiri noge obgrlio oko trupa, a preostale dvije bi zabio u oči ili uhvatio oko vrata kako bi čovjek izgubio kontrolu nad svojim telom i upao u vodu gdje bi bio zadavljen.
Krik bukavca je najviše podsjećao na krik koji je mogla stvoriti samo evropska crvena lisica ili ptica bukavac, pa vrlo je verovatno da ukoliko se ovi glasni krici čuju u prirodi poticali bi od ovih životinja
U dolini Save početkom prošlog veka,zabeležen je događaj kad je obala te reke bila puna mrtvih životinja koje nisu ubijene ljudskom rukom. Racionalno objašnjenje bi bila neka bolest dok su neki verovali da je to delo bukavaca. Bukavci se hrane životinjskim i ljudskim mesom jedini način da im se čovek suprotstavi je bila borba prsa u prsa, jer ukoliko bukavac uspe da obrgrli telo čoveka i napadne s leđa, rezultat bi bio samo jedan – žrtva bi bila udavljena u vodi.