Brisani prostor šabačkog reditelja

Iako malo naših sugrađana zna da je reditelj Dušan Anđić naš Šapčanin...

Brisani prostor šabačkog reditelja
Iako malo naših sugrađana zna da je reditelj Dušan Anđić naš Šapčanin, njegova dela svakako ostaju u trajnom legatu Jugoslovenske kinemoatografije . Anđić je autor tridesetak dramskih i proznih dela. Pisao je radio i televizijske drame i serije, pozorištne drame, kratke priče i romane. Svakako je najpoznatiji po seriji "Brisani prostor" o upadu ustaške Bugojanske grupe u Jugoslaviju 1972.
Diplomirao je režiju na Odseku scenskih umetnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Do oktobra 1992. godine, živeo i radio u Sarajevu, kao dramski pisac i reditelj. Na Televiziji Sarajevo radio je kao reditelj i odgovorni urednik Redakcije igranog programa. Od 1992. godine je živeo i radio u Beogradu kao samostalni umetnik.
Pored serije "Brisani prostor" koju je režirao. njegova najpoznatija dramska dela su „Jedilište (Omer-paša Latas)“, premijera 1977.godine i „Princip G“ (o Sarajevskom atentatu), 1981. godine – obe u režiji autora i u izvođenju Narodnog pozorišta u Sarajevu. Izabrane drame Dušana Anđića objavila je sarajevska izdavačka kuća "Svjetlost" 1985. u ediciji Antologija savremene književnosti naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine u 50 knjiga. Anđić je autor više proznih dela, a uporedo sa književnim radom se veoma uspešno bavio svojim onovnim pozivom televizijskog reditelja o čemu svedoče brojne nagrade na jugoslovenskim i međunarodnim televizijskim festivalima (Zagreb, Neum, Kopar, Plovdiv, Salsburg, Mosva, itd).
Kao reditelj dokumentarnih filmova („Moj Milane...“, „Dragi Džo“) nagrađen je najbolju režiju na beogradskom Festivalu kratkog i dokumentarnog filma, 1995. godine i Festivalu „Zlatni vitez“ u Moskvi 1996. (Gramota za celokupan autorski rad). Pored mnogih drugih nagrada Anđć je i dobitnik Šestoparilske nagrade, najznačajnijeg priznanja grada Sarajeva.