Nastavak akcije besplatnih preventivnih pregleda

Akcija besplatnih preventivnih pregleda, koju sprovodi Ministarstvo zdravlja...

Nastavak akcije besplatnih preventivnih pregleda
Akcija besplatnih preventivnih pregleda, koju sprovodi Ministarstvo zdravlja u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju, biće nastavljena u nedelju, 16. juna, od 8 do 17 časova u više od 200 ustanova u Srbiji. Kako je naveo dr Slobodan Popović, direktor Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“ u Šapcu, u ovoj ustanovi građani će imati priliku da u nedelju urade niz pregleda. I ovoga puta preventivni sistematski pregledi biće organizovani i za decu predškolskog i školskog uzrasta.
– Radićemo ultrazvučne preglede abdomena, proveru kompletne krvne slike i šećera u krvi, dermatološke preglede svih promena na koži i mladeža, kao i opšti tumor marker, tumor markere jajnika, testisa, jetre i za digestivni trakt. Za odrasle prijava je u Internističkom bloku na šalteru na 1. spratu, a za preventivne sistematske preglede dece prijava je u Službi za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju – rekao je dr Slobodan Popović.
Za preglede nije potrebno zakazivanje i zdravstvena knjižica. Pre laboratorijskih analiza ne uzimati hranu od 20 sati u subotu do uzorkovanja. Uzorkovanje će se raditi do 10 sati na dan pregleda.
– Akcije besplatnih preventivnih pregleda su postale kontinuitet i reakcije su dobre. Pozivam sugrađane da iskoriste priliku i da na ovaj način dođu do potrebne dijagnostike i specijalista. Takođe pozivam i roditelje da dovedu svoju decu na sistematski pregled gde će naše najmlađe sugrađane pregledati pedijatri – rekao je dr Popović.
ŠTA ĆE SVE ŠAPČANI MOĆI DA PREKONTROLIŠU U NEDELJU?
ZA ODRASLE:
- Kompletna krvna slika
- Šećer u krvi
- Ultrazvučni pregled abdomena
- Dermatološki pregled mladeža i drugih promena na koži
- Tumor markeri CEA, CA19-9 i AFP (Alpha Fetoprotein)
PRIJAVA ZA ODRASLE: INTERNISTIČKI BLOK 1. SPRAT
ZA DECU:
- Sistematski pregled pedijatra
PRIJAVE ZA DECU: U SLUŽBI ZA FIZIKALNU MEDICINU I REHABILITACIJU