Šabački namešteni konkursi - novac za medije po meri vlasti

U Srbiji je sve promenjivo osim konkursa na kojima se dodeljuje novac

Šabački namešteni konkursi - novac za medije po meri vlasti
U Srbiji je sve promenjivo osim konkursa na kojima se dodeljuje novac medijima i kulturnim projektima. To je uvek isto iz godine u godinu bez obzira ko je na vlasti. Možda bi se čak moglo reći da je u pitanju "fizička konstanta". Tako je bilo i ove godine, ponovo, apsolutni pobednik raspodele sredstava iz budžeta grada Šapca je Radio Televizija AS sa 14.5 miliona dinara novca poreskih obveznika. Glas podrinja je iz budžeta dobio sa 6.9 miliona dinara dok je KCN nagrađen sa 2 miliona. Naravno među dobitnicima sredstava su i pojedini šabački "novinari" koji su već godinama na kazanu SNS.
Da stvar bude još bizarnija, podnosioci projekata na konkurs za raspodelu sredstava, prisutni su na skoro svakom konkursu, u susednim opštinama i gradovima često koristeći "ćerke firme" stvarajući mimikriju i konfuziju kada je u pitanju raspodela sredstava. U Zvorniku, Loznici, Ub-u, Vladimircima, Koceljevi, Bogatiću, Rumi i Sremskoj Mitrovici često možete sresti imena šabačkih novinara i medijskih kuća bliskih vlasti. Konkursi Ministarstva kulture Republike Srbije takođe nisu izuzeti od grabeži, tako da su pojedini "nazovi novinari" godišnje ostvarivali profit između 20 i 70 hiljada evra. Sami podnosioci često šalju "napumpane troškove " projekta u kojima se navode nerealne cifre troškova izrade. Nije nepoznato da se u nekim od projekata nalaze imena ljudi koji taj projekat zaista rade kao i njihova dnevnica, koja po završetku projekta ostaje u džepovima podnosioca projekta odnosno vlasnika medijske kuće. Monitoring organa koji je dodelio sredstva skoro da i ne postoji, tako da je jedini kriterijum dodele sredstava isključivo režimsko izveštavanje.
Kompletan proces je obesmišljen. Zadnjih dvadesetak i kusur godina, mogli smo da vidimo, da se umesto ocenjivanja kvaliteta pristiglih projekata, priča uglavnom svodila na gotove liste medija kojima treba dodeliti novac, i pritisak na članove komisija da nametnuta rešenja prihvataju. To je bio slučaj i u prethodnoj vlasti u Šapcu kada su se sredstva dodeljivala po istoj matrici uz neke manje-više pravičnije šablone ali sa istom namerom, da se ojačaju mediji koji podržavaju aktuelni politički establišment. Projekti iz konkursa u svom finalnom sadržaju, barem na teritoriji Šapca unazad nekoliko godina poprilično su lošeg kvaliteta što očigledno komisiji nije bitno. Važno je da se plen podeli i da se građani liše 28.500 miliona dinara kroz institucije.Mediji u Šapcu nažalost nisu sedma sila i čuvar demokratije, nego su glasnogovornici vlasti i propagandisti sa namerom da zataškaju grube prekršaje koje vlast sadašnja i bivša svakodnevno čini prema građanima.
Zloupotreba Zakona o javnom informisanju i Pravilnika o sufinansiranju projekata u oblasti javnog informisanja, kako sada stvari stoje, nastaviće se i dalje. Očekuje nas isti sistem raspodele novca, u kojem dominiraju prorežimski, poslušni mediji, emiteri koji krše Kodeks, kao i projekte u okviru kojih se objavljuju