Saveti za uličnu tuču za ne daj bože

Tuča je kod Srba značajan deo svake verbalne komunikacije...

Saveti za uličnu tuču za ne daj bože
Tuča je kod Srba značajan deo svake verbalne komunikacije, koji rešava i najveće nesporazume. Ali šalu na stranu većina napadača bira svoje zrtve podsvesno na osnovu njihovog govora tela.Ako delujete kao pojava slabi, nemate samopozudanja, mršavi ste, mali ili slično onda ste veća potencijalna meta vi nego neko razvijen i samopouzdan. Logično zar ne, slično rade i predatori u životinjskom carstvu. Biraju žrtvu koja izgleda slabije. Za početak ako ste takvi, promenite način na koji vas gleda okolina, sebe kao pojavu. Sledeća preventiva je kada izlazite na potencijalno opasna mesta (splavovi, klubovi gde stalno izbijaju tuče i sl.) da imate “debela ledja”. Nije loše da uz sebe imate drugara koji je kurpulentiji od vas i koji će svojim izgledom odvratiti potecijalne kavgadžije.
Nije loše reći da 99% tih neprijatnih situacija može da se izbegne o razgovorom ili jednostavno “nerazgovorom” tj.poznatijem izrazu kod nas “pusti budalu” i napustanjem lokacije. Naravno ako ste pošteno zaradili problem Ili palite situaciju, psujete protivnika,derete se, onda je tuča neizbezna. Postoje dve stvari koje ce poboljšati vašu reakciju na napad,to su opreznost I predvidjanje.
Šta ako dodje do tuče? Prvo i osnovno ako je neprijatelj mnogo veći I jači, ima više neprijatelja brojčano, ako ima nož, palicu, pištolj ili bilo kakvo opasno naoružanje bežite! Bas tako. Možda delujete kao apsurdni izbor ali bolje je I to nego ostati invalid, teško povredjen ili pak izgubiti glavu zbog gluposti. Ovakva reakcija jedino ne važi kada branite svoj posed ili porodicu koja ne može “da pobegne”.
Ali ako se već nađete u takvoj situaciji, nije loše znati... Izbegavajte refleksivno treptaje kada sledi udarac nogom ili je bačeno na vas nesto tokom borbe na ulici. Sklapanje ociju je prirodni refleks. Međutim, refleksivno treptajući očiju u uličnoj borbi može biti eliminisana s pravilnom treningom. Na primer, tokom boksovanja ili full-kontakt-a simulirane ulične borbe , morate napraviti svestan napor glavom da bi oči ostale otvorene usred leta pesnice neprijatelja. To umeće je, naravno, biti potrebno dosta vremena i pre svega - hrabrost.
Disanje je jedna od najznačajnijih, a često i zanemarene aspekti ulične borbe. Pravilno disanje promoviše mišićnu relaksaciju i povećava brzinu i efikasnost za vašu odbranu od napada. Disanje određuje koliko će se brzo vaš kardio-respiratorni sistem oporaviti. Štitite svoju simetralu. Vaš simetrala igra ključnu ulogu u tuči. Vaša simetrala je imaginarna vertikalna linija koja dijeli vaše telo na pola. Smješten na toj liniji su neke od najviše uticaja na vitalne ciljeve (oči, nos, brada, vrat, solarni pleksus, a prepone) koje morate zaštititi . Vaš simetrala najbolje zaštićena kroz strateško postavljeno telo.
U borbi raširiti noge, I skupiti ih malo u kolenima da bi se dobio jak oslonac i dobra ravnoteža (nikad ne otkrivati prepone). I ono što je najvažnije u uličnoj tuči zaboravite karate, krav magu, aikido i slična dalekoistočna sranja. Dok se namestite u stav već ćete biti odvaljeni letvom sa obližnje tarabe. Zato pamet u glavu, izbjegavati tuču je ipak najpametnije,