Kada ste poslednji put videli svica

Romantični prizor mračne livade osvetljene svicima očarava gotovo svakog...

Kada ste poslednji put videli svica

KADA STE POSLEDNJI PUT VIDELI SVICA?

Romantični prizor mračne livade osvetljene svicima očarava gotovo svakog. Verovatno pamtite trenutke kada ste u detinjstvu pokušavali da ih ulovite, ali moguće da već nekoliko godina unazad nigde niste uočili tog malog, svetlucavog insekta tokom kasnih šetnji u prirodi ili piknika posle zalaska sunca. Svi koji žive u velikim gradovima verovatno smatraju da svitaca jednostavno nema u urbanim parkovima, međutim nova britanska studija Univerziteta Tafts ukazuje na tužnu činjenicu da je ova vrsta ugrožena i polako nestaje.

Kako se ističe u naučnom članku objavljenom u časopisu "Bioscience" tri faktora najviše utiče na nestajanje svitaca: gubitak prirodnog staništa, pesticidi i previše veštačkog osvetljenja.
Svici pripadaju široko rasprostranjenoj i važnoj grupi insekata, sa više od 2.000 različitih vrsta širom sveta. "Oni su zaista veoma specifična vrsta koja ima tu sposobnost bioluminiscencije, odnosno mogu da proizvedu svoju svetlost zahvaljujući enzimu luciferin. Inače, ženke proizvode jači nivo svetlosti i one su upadljivije, a ta svetlost svicima služi za pronalaženje partnera tokom parenja", ističe dr Srećko Ćurčić, profesor na Biološkom fakultetu.

Tri faktora zbog kojih svici nestaju

Kako bi bolje razumeo sa kakvim se opasnostima suočavaju ovi insekti, naučni tim na čelu sa profesorkom Saraom Levis sa Univerzitetu Tafts, obratio se stručnjacima za svice širom sveta i sakupio najizraženije pretnje koje mogu da ugroze ovu vrstu insekta. Prema ispitivanju, gubitak staništa je najkritičnija pretnja preživljavanju u većini geografskih regiona.
Svicima koji postoje u Srbiji obično odgovara livadsko zemljište sa zeljastom travom, kaže profesor Ćurčić. Iznenađujući podatak koji su naučnici otkrili jeste da je preveliko korišćenje veštačkog svetla noću i njegovo eksponencijalno povećavanje tokom poslednjeg veka, druga najozbiljnija pretnja ovim bićima. Svici se oslanjaju na bioluminiscenciju kako bi pronašli i privukli partnera. Prelazak na štedljive i previše jake LED sijalice, prema rečima stručnjaka, dodatno otežava njihov period parenja. Istraživanje je zabeležilo da, prema okvirnim procenama, više od 23 odsto površine naše planete danas ima neki stepen veštačkog osvetljenja tokom noći. Stručnjaci široko rasprostranjenu upotrebu pesticida u poljoprivredi vide kao treću ključnu pretnju preživljavanju svitaca. Uglavnom se izlaganje pesticidima odvija kada su svici još u fazi larve, jer oni mogu da provedu i do dve godine živeći ispod zemlje, a mnogi insekticidi, dizajnirani za ubijanje štetočina, utiču i na druge insekte. Iako je potrebno više istraživanja, dokazi pokazuju da su mnogi pesticidi koji se često koriste štetni za svice.
Kako ističe dr Ćurčić, nažalost u Srbiji ne postoji grupa naučnika koja se specifično bavi samo ovom vrstom insekata. "Ja sam ove godine video svice. Nemamo podatak o njihovoj populaciji u Srbiji. Ne znamo da li ih ima više ili manje nego pre", zaključio je on u razgovoru za Euronews Srbija.