Znate li šta je QR kod?

Većina starijih sugrađana verovatno će se zbuniti ugledavši ovaj simbol na nekom od svojih računa koja nam pristižu svaki mesec...

Znate li šta je QR kod?
Većina starijih sugrađana verovatno će se zbuniti ugledavši ovaj simbol na nekom od svojih računa koja nam pristižu svaki mesec. Dok je za "mlade" QR kod nešto uobičajeno, za većinu građana on je i dalje nerešiva enigma i još jedna više "žvrljotina" koju ne razumeju. Misteriju QR koda probaćemo da vam objasnimo najslikovitije što možemo. Korišćenjem samog koda sebi znatno olakšavate život i naravno idete u korak sa tehnologijom. Ali krenimo redom...
Najjednostavnije rečeno, to je kvadratić koji u sebi nosi informacije koje softver lako može da očita. Za očitavanje je dovoljno da imate kameru (recimo onu na telefonu) i aplikaciju koja je povezana na nju. QR je od "qucik response" to jest "brzi odgovor". Nastao je 1994. u Japanu.
Čemu služi?
QR kod može određenu količinu informacija da pretvori u sliku koju kompjuter lako čita. Na primer, sve podatke sa uplatnice za struju, infostan ili telefon možete pretvoriti u QR kod pa službenik na šalteru treba samo da ih očita umesto da ih prekucava. Štedi vreme.
Šta može da se upiše u QR kod?
Brojevi i slova, u zavisnosti od veličine QR koda na njega može da stane između 400 i 1000 brojeva i 250 do 600 slova. Više nego dovoljno za podatke o proizvodu ili načinu plaćanja.
Zašto je postao toliko popularan?
Zbog izuzetne bezbednosti. Čak i ako je malo oštećen, do 15 odsto, i dalje se može očitati bez problema.
Šta se s QR kodom radi?
Najčešće služi za plaćanje, većina Kineza ga koristi umesto keša. Ako u svojoj bankarskoj aplikaciji imate dodatak za QR kod dovoljno je da upišete iznos koji biste da vam neko plati i vaš telefon će kreirati QR kod sa svim potrebnim podacima. Onaj ko treba da vam plati svojim telefonom očita kod i na ekranu mu se pojave podaci kome i koliko treba da plati. Čim to odobri, zahvaljujući instant plaćanju novac trenutno prelazi na vaš račun. To znači da zamenjuje keš, možete platiti taksisti, prodavcu na pijaci, možete pozajmiti nekome novac, sve što ste do sada radili s kešom. Ne morate da tražite bankomat. Od 2020. takvo plaćanje moguće je u Srbiji.
Osim za plaćanje je li dobar još za nešto?
Da, za bilo kakvo obeležavanje. Možete kreirati kodove i lepiti ih na tegle sa zimnicom, na kutije sa arhivom, stavljaju se na auto-delove (to je bila prva upotreba u Japanu) i slične stvari. Sve što smo ispisivali menja kod. Mašina može da ga očita i otkrije nam sadržaj bez da moramo da otvaramo kutije ili tražimo po internetu sliku nekog dela za upoređivanje.