Pet najvećih mitova o šećeru

Gotovo svakog dana pojavljuju se nove informacije o zdravlju i pravilnoj ishrani - šta je dobro, šta je loše, šta jesti...

Pet najvećih mitova o šećeru
Gotovo svakog dana pojavljuju se nove informacije o zdravlju i pravilnoj ishrani - šta je dobro, šta je loše, šta jesti, a šta u potpunosti izbegavati. Kao rezultat slabe edukacije i lenjosti, stopa gojaznosti nikada nije bila veća. Oni koji vode računa o ishrani i svojoj težini, verovatno će ograničiti ili ukloniti u potpunosti šećer iz svoje ishrane, prebacivši se na “zdravije” opcije poput šećerne trske, veštačkih zaslađivača i proizvode “bez šećera” koji su bolji. Mešutim, da li je zaista tako?
Evo nekoliko najvećih mitova kada je reč o šećeru:
Mit broj 1 - Neki šećeri su zdraviji od ostalih
Smeđi šećer, beli šećer ili sirovi - svejedno je. Sve vrste šećera čine isto vašem organizmu - podižu nivo glukoze.
Mit broj 2 - Šećer čini decu hiperaktivnom
Dosadašnje studije nisu dovole u vezu dečju hiperaktivnost sa konzumacijom šećera. Ponekad se radi o tome da su deca prosto deca.
Mit broj 3 - Šećer stvara zavisnost poput droga
Magnetne rezonance pokazuju da šećer utiče na centre u mozgu odgovorne za osećaj zadovoljstva, ali ne postoje dokazi da stvara zavisnost. Pored toga, svakako nećete imati iste simptome unošenjem šećera u svoj organizam, kao kada biste konzumirali drogu.
Mit broj 4 - Veštački zaslađivači su zdraviji od šećera
Zapravo, sasvim suprotno. Iako se zaslađivači preporučuju dijabetičarima i svima koji ne smeju da konzumiraju koncentrovanu glukozu i šećer uopšte, studije su pokazale da veštački zaslađivači mogu da budu kancerogeni. Osim toga, jedna studija je pokazala da ljudi koji piju dijetalna pića bez šećera imaju veće šanse da postanu gojazni.
Mit broj 5 - Šećer bi u potpunosti trebalo eleminisati iz ishrane
Iako previše šećera može da naruši zdravlje, njega ima i u zdravim namirnicama poput voća i povrća. Zato ga je nemoguće u potpunosti eleminisati iz ishrane.