Jovan Cvijić bio najbolji đak Šabačke Gimnazije

Osnovnu školu i prva dva razreda Gimnazije, Jovan je učio i završio u rodnoj Loznici...

Jovan Cvijić bio najbolji đak Šabačke Gimnazije
Osnovnu školu i prva dva razreda Gimnazije, Jovan je učio i završio u rodnoj Loznici. Bio je najbolji đak i ponos Lozničke gimnazije. Trebalo je produžiti školovanje, ali sredstava za to nije bilo. Na sreću, narodni poslanik za Loznicu u to vreme bio je Velizar Kundović, koji je, uočivši marljivog i darovitog učenika, predložio Jovanovim roditeljima da ga Loznička opština, kao svog pitomca, potpomaže do završetka mature, sa obavezom da potom "uči medicinu". Razumljivo da su ovaj predlog Jovanovi roditelji prihvatili i on je, u jesen 1879. godine, školovanje nastavio u Šabačkoj polugimnaziji.
U Šapcu je stanovao u Ratarskoj ulici, preko puta Bolnice, "blizu Grmića". Za direktora Polugimnazije Đuru Kozarca imao je samo reči hvale. Od profesora, u posebnoj uspomeni mu je ostao Vladimir Karić, koji je, "već bolestan na pluća, bio namrgođen i ćutalica, zajedalo, ali oštre pameti, i mogao je u momentima postati rečit i pasioniran". Pošto je odmah zapazio darovitog đaka, pri kraju trećeg razreda znao je mladog Cvijića udostojiti pozivom u šetnju, upuštajući se sa njim u dugačke razgovore. Prijateljstvo ovde sklopljeno, docnije će se samo produbljivati.
Cvijić je bio najbolji đak Šabačke gimnazije, što mu je znatno olakšalo školovanje. U četvrtom razredu je stanovao kod imućnog trgovca Miloša Popovića, na Malom Bairu, ne plaćajući stanarinu, ali uz obavezu da mu podučava decu. Tako je bio u prilici da stipendiju i ono što su mu roditelji slali, troši na garderobu i kupovinu knjiga i časopisa