Zelenović: Koliko u Srbiji ima streljana i ko ih kontroliše?

Govoreći na zasedanju Narodne skupštine, Nebojša Zelenović, narodni poslanik i kopredsednik stranke Zajedno je rekao...

Zelenović: Koliko u Srbiji ima streljana i ko ih kontroliše?
Govoreći na zasedanju Narodne skupštine, Nebojša Zelenović, narodni poslanik i kopredsednik stranke Zajedno je rekao da je zahtev za formiranje Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u školi „Vladislav Ribnikar“ i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva pružena ruka opozicije za razgovor. Umesto toga da se razgovara od vlasti su, kako kaže Zelenović, stigle optužbe „da smo hijene, lešinari, nasilnici, oni koji hoće da likvidiraju porodicu predsednika države itd“.
„Koliko ima streljana u Srbiji?“, zapitao se Zelenović. „I da li sve one imaju dozvolu za rad?“ „Ako bismo to utvrdili onda bismo mogli da vidimo i ko i koliko koristi te streljane. Ko vežba da puca u tim streljanama a nije vojnik, nije policajac ili predstavnik neke druge službe. Treba onda utvrditi zašto ti ljudi vežbaju gađanje?“, rekao je Zelenović.
„Ipak, kako on kaže – ne postoji sistem koji će nadzirati kako i ko upotrebljava oružje. Činjenica da se desila tragedija u kojoj je izvršilac dečak od trinaest godina koji je vežbao gađanje sa svojim tatom je već sama po sebi dovoljna da se neko u nekoj nadležnoj službi zabrine“, smatra Zelenović. On dodaje da bi ukoliko bi takav sistem postojao neko iz streljane obavestio o takvom slučaju policiju ili socijalnu službu koja bi onda mogla da se pozabavi tom porodicom.
Zelenović je upitao predstavnike vlasti i vladajuće većine da li oni znaju koliko dece danas vežba gađanje u streljanama? Koja je procedura u tom slučaju i koja institucija daje finalnu procenu o takvoj pojavi? „O tome želimo da pričamo na anketnom odboru“, poručio je Zelenović i dodao da treba pričati i o obrazovanju za koje on veruje da može biti generator promena u našem društvu.