Ratni užasi Malog Pariza

Od 14.000 stanovnika, jedva da je u životu ostalo 7.000

Ratni užasi Malog Pariza
Od 14.000 stanovnika, jedva da je u životu ostalo 7.000, a i broj kuća je prepolovljen. Gradu Šapcu je 8. jula 1920. godine, svečano uručeno francusko odlikovanje "Ratni krst" za heroizam i stradanje njegovog stanovništva u Prvom svetskom ratu u kojem je broj meštana ovog srpskog grada prepolovljen. Šabac je 1914. i 1915. pretrpeo velika razaranja koja je počinila austrougarska vojska i masovne ratne zločine nad srpskim civilima.Bila je to surova osveta austrougarske soldateske zbog izgubljenih bitaka na bojnom polju.
Zbog velikih stradanja, Šabac je odlikovan sa tri ordena – uz francuski "Ratni krst sa palmom", dobio je i češkoslovački "Ratni krst" i "Karađorđevu zvezdu", a kao pandan slavnom francuskom gradu nazvan je "Srpski Verden". Šabac je u Prvom svetskom ratu porušen, popaljen i opljačkan, a sela u okolini takođe. Narod, što pobijen, što raseljen, izmrcvaren i bolestan, u velikoj materijalnoj bedi, dočekao je slobodu 2. novembra 1918. godine.Neprijatelj nije poštedeo čak ni šabačku crkvu. Okupatori su crkvu pretvorili u logor, kuće i njive su devastirane bombama...
O stradanju Šapčana pisali su, između ostalih, švajcarski kriminolog i forenzičar Arčibald Rajs, kao i čuveni novinari Anri Barbi i Džon Rid. Austrougarski okupatori su masovno silovali žene i devojke.
Silovane su u hotelu "Evropa", u hotelu "Kazino", a potom i u crkvi iza oltara. 
"Za vreme bombardovanja žene su kao živo meso izbacivali na ulicu kako bi mogli da ih pogode", zapisao je Rajs, koji je na poziv srpske vlade došao u Šabac i Podrinje da zabeleži ratne zločine Austrougarske vojske. U Narodnom muzeju u Šapcu nalazi se Soba stradanja, čiji je najveći segment posvećen golgoti Šapca u Prvom svetskom ratu, kao i sva tri ordena koja je grad dobio za svoje stradanje i junaštvo.