32. Izložba malog formata

U okviru svojih ukupnih aktivnosti koje šabački Kulturni centar...

32. Izložba malog formata
U okviru svojih ukupnih aktivnosti koje šabački Kulturni centar sprovodi na nivou grada, jedna od oblasti koja zavređuje posebnu pažnju je svakako likovna scena. Ona se primarno sprovodi preko galerije, koja je, sama po sebi, jedan kompleksan segment institucije i značajan resurs izlagačkog prostora u Šapcu, pa se galerija Kulturnog centra praktično definiše kao gradska galerija koja je, na sreću, uvek otvorena za promociju različitih oblika i sadržaja kreativnog izraza. Dugi niz godina se u galeriji Kulturnog centra organizuju tematske izložbe, a izložba malog formata je već „duboko zagazila“ u četvrtu deceniju trajanja, ove 2023. godine organizujemo 32. po redu izložbu malog formata.
Dela malog formata na ovoj izložbi, međusobno različita po formi, tehnici i motivima a spojena idejom zadatih dimenzija, omogućavaju zadovoljstvo blizine i neposrednog kontakta, jer upravo ovaj format 20 h 20 santimetara omogućava stvaraocu da se udubi u detalje koje slika da se poistoveti sa njima, da ih oseti na poseban intuitivan način.
Mislim da kvalitet izložbe zavisi isključivo od umetnika. Kvalitet umetnika je godinama ustaljen, i postoji kotinuitet tog vidljivog kvaliteta. Ova izložba je u principu delimično presek srpske likovne scene, a sve više se pojavljuju i umetnici iz zemalja u okruženju i mnogih drugih zemalja.
Mali format je često teže osmisliti i ostvariti no veliki, jer je intimniji, iskreniji, i zahteva više pažnje i strpljenja, jer na maloj površini stvaralac treba da ima zrelost i konciznost a često i minuciozan pristup. Tročlani žiri koji je radio u sastavu Veljko Đurđević, akademski slikar iz Beograda, predsednik, Snježana Vlatković, grafičarka iz Beograda i Sonja Petrović Jagić pregledao je sve prispele radove na konkurs (226 od 184 autora ) i za izlaganje odabrao 135 radova od 106 autora iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Meksika.
Nagrada je jednoglasno dodeljena akademskoj slikarki iz Beograda, Vesni Marković za sjajnu kompozicju Bez naziva, koja je pokazala da je i mali format „veliki” i da jedan običan prizor njenim likovnim rukopisom dobio jednu novu, neobičnu dubinu pogleda značenja.
Foto: Kulturni centar Šabac