Prosvetni radnici u Šapcu trpe političko šikaniranje i maltretiranje

Dok nas vlast uverava da je sve spremno za početak nove školske godine...

Prosvetni radnici u Šapcu trpe političko šikaniranje i maltretiranje
 
Dok nas vlast uverava da je sve spremno za početak nove školske godine, oni koji dolaze iz sektora prosvete mogu da posvedoče da se nisu rešili ni stari, a kamoli novi problemi. Profesori i profesorke iz više gradova u Srbiji svedoče o problemima sa kojima se suočavaju i privatno i poslovno zato što su ukazivali na loše strane našeg sistema obrazovanja – na mobing, na rad mimo zakona, ili se nad njima vrši pritisak zato što su javno iznosili svoje političke stavove.
Profesor Akademije strukovnih studija u Šapcu Goran Stojićević je rekao da je počeo da se suočava sa problemima nakon što je SNS došao vlast u Šapcu i da od tada u Šapcu u obrazovanju nema pravila, već je sve prepušteno odlukama bahatih, lokalnih moćnika. Sticajem oklolnosti, zbog smrti jednog kolege krajem 2020. godine da bi škola mogla normalno da funkcioniše u jeku epidemije, Goran Stojićević je prihvatio da predaje čak 8 predmeta i ako je to daleko prevazilazilo njegov angažman od 50%. Tadašnje rukovodstvo odseka je predložilo predsednici Akademije inače odbornici SNS-a u Skupštini grada, da se norma proširi na 100% što ona nije prihvatila. Smatrajući da na takav način ne može voditi odsek, tadašnji rukovodilac je podneo ostavku.
Ne želeći da dovede odsek u problem nastavio je da predaje sve predmete. Od tada pa sve do danas imao je brojne pokušaje da stvari uvede u legitimne tokove ali nije uspeo. Pitajući rukovodioca odseka da mu proširi normu dobio je odgovor „Predsednica ne želi da ti proširi normu“. Dva puta je uspeo da razgovara sa Predsednicom i sekretarom Akademije koji su ga uveravali da će podržati svaku odluku njegovog odseka. U julu je Veće odseka preinačilo odluku i zatražilo od Akademije proširenje njegove norme i raspisivanje konkursa na 100%. Kolege su velikom većinom glasova pokazale da strani zakona i dobrobiti škole. Dan posle te sednice, celo rukovodstvo odseka je podnelo ostavku bez objašnjenja a razlog je verovatno opet bio Goran Stojićević.
U medjuvremenu Goran se obratio nadležnima u ministarstvu prosvete, ministarki, nadležnim inspekcijama, nacionalnom akreditacionom telu, i poslao prijavu na 23 adrese sa ciljem da svojim nadzorom utvrde njegove navode. Do danas nije dobio ni jedan odgovor.
Tvrdnje da se radi političkom mobingu i pritiscima mogu se potkrepiti i događajima koji su se dešavali proteklih godina. Planom predmeta koje predaje predviđena je poseta TOŠ. Ta poseta je bila medijski propraćena, gde je Goran Stojićević dao izjavu za lokalnu televiziju. Sledeću generaciju studenata nije mogao da vodi jer je upravi škole poručeno da nije dobro došao u TOŠ. Brojne druge situacije na samom odseku su išle u prilog činjenici da Predsednica ne želi, mimo svih pravila i zakona, da se profesor i dalje nalazi na Akademiji. O lošem vođenju i zloupotrebama službenog položaja Predsednice akademije u Šapcu svedoči izveštaj državne revizorske institucije. Jedna od nedavno utvrđenih nepravilnosti je nenamensko trošenje najmanje 3 miliona dinara budžetskih sredstava i to na plate uprave između ostalog i njenu platu koja je iznosila nekoliko stotina hiljada dinara. U medjuvremenu revizori još uvek nisu podneli krivičnu prijavu!
Srpska napredna stranka za samo tri godine vlasti u Šapcu uspela je da na mesta namenjena obrazovanom kadru, dovede isključivo partijski podobne ljude. Politički pritisci na neistomišljenike, kršenje zakona i pravilnika Goran Stojićević direktno oseća na svojoj koži i deo su sumanute stvarnosti na štetu svih, a ponajviše đaka I roditelja .