David - remek delo Renesanse

Mikelanđelov vanserijski talenat potvrđena je izradom statue Davida za firentinsku katedralu (1501-1504. godine).

David - remek delo Renesanse

Mikelanđelov vanserijski talenat potvrđena je izradom statue Davida za firentinsku katedralu (1501-1504. godine). Tema je legendarna priča iz starog zaveta po kojoj se mladi David, budući kralj Izraela, suprostavlja Golijatu i pobedivši ga spašava svoju naciju. Mikelanđelo je izabrao momenat u kojem se David priprema da baci kamen na Golijata. Za izradu monumentalne statue, Mikelanđelo je iskoristio mermerni blok koji je jedan vajar ostavio nedovršen 40 godina ranije. Modeliranje Davida je veoma blisko onom u antičkim skulpturama, sa pojednostavljenom geometrijom podesnom za monumentalne statue, ali bez zapostavljanja organske forme i asimetrije ljudskog tijela.

Mikelanđelovo stručno poznavanje ljudske anatomije je očigledno u statui Davida, mada proporcionalno gledano, glava je veća, a ruke su duže u odnosu na tijelo. Objašnjenje za tu činjenicu leži u tome da je David bio predviđen za krov firentinske katedrale, tako da bi preuveličavanje glave i ruku omogućilo lakše prepoznavanje i posmatranje iz daljine.
Kada je Mikelanđelo završio Davida, savremenici su bili impresionirani veličanstvenošću statue i odlučili da je postave na istaknutije mjesto. Komisija uvaženih firentinskih umjetnika i građana je odlučila da se statua postavi ispred ulaza u palatu Priori (danas palata Vekio), kao simbol firentinske Republike i renesansnog shvatanja humanističkog ideala.

Mikelanđelov David je 410 cm (515 cm sa bazom) visok mramorni kip koji predstavlja biblijski lik Kralja Davida u trenutku kad se još kao mladić, sukobio s divom Golijatom. Biblijske teme su često bile inspiracija za mnoge umjetnike. Skulpture Davida su izradili i umetnici Donatello i Verrocchio. Mikelanđelo je ovo remek-delo kiparstva renesanse i umjetnosti radio od 1500. do 1504. godine. Na Davidu se osjeća jak uticaj grčke klasične forme; u muskuloznosti, stavu i skrivenoj energiji. Pored izraženih antičkih uticaja, Mikelanđelo je oblikovao Davida na svoj specifičan način genijalnog umjetnika. Danas je David jedno od najprepoznatljivijih umetničkih dela na svetu i predstavlja simbol ljudske snage i mladenačke lepote.

Naučnici su utvrdili je mramorni blok iz koga je David isklesan izvađen iz kamenoloma Fantiscritti u blizini mjesta Carrara u Italiji. Postoje mnoge kopije i replike Mikelanđelovog Davida, u raznim materijalima. Jedan primjerak u Muzeju Vikorije i Alberta (Victoria and Albert Museum) u Londonu, prilikom posete kraljice Viktorije i drugih važnih dama imao je dodatak u obliku lista smokve postavljen na "osjetljivom" mjestu.