Damin gambit

Da biste danas saznali ko je svetski šampion u šahu...

Damin gambit


Da biste danas saznali ko je svetski šampion u šahu potrebno je jedno, malkice naprednije, pretraživanje interneta. A nije uvek bilo tako. Šah je sedamdesetih, a naročito osamdesetih godina prošlog veka bio toliko atraktivan sport, da su neke od većih mečeva prenoslile nacionalne televizije, novine su mu posvećivale čitave posebne podlistke, a imena prvaka su znala i najmanja deca. Mogući potezi otvaranja u šahu stotinama su godina opsežno proučavani, a brojni su ti algoritmi dobili nazive uz pomoć kojih je rasprava o igri mnogo jednostavnija.

Prvi potezi u šahovskoj igri nazivaju se otvaranje ili potezi otvaranja. Dobro otvaranje omogućiće bolju zaštitu kralja, kontrolu nad pločom (pogotovo nad centrom), veću pokretljivost te stvoriti prilike za osvajanje suparničkih pešaka i figura. Damin gambit je jedno od najpopularnijih i najpoznatijih šahovskih otvaranja. Počinje potezima: 1. d4 d5 2. c4. Njega karakteriše rana žrtva pešaka radi boljeg oslobađanja figura i bolje kontrole u centru. Ovo otvaranje se i ne može baš nazvati gambitom, jer prepušteni c-pešak se može lako vratiti nakon nekoliko poteza. Smatra se da je po crnog najbolje da ne uzima tog pešaka, već da održava poziciju u centru igrajući e6, c6, Sf6 ili Sc6. Preko daminog gambita može se doći do pozicija iz Nimcoindijske odbrane.

Svoj vrhunac dostiže 20-tih i 30-tih godina 20. veka. U meču Aljehin-Kapablanka 1927. godine, 32 od 34 partije igrane su u Daminom gambitu. Danas se ne igra toliko često, zbog sve veće promocije Indijske odbrane.