Sutra su mladenci -praznik ljubavi, kolačiča i poklona

Mladenci su praznik koji Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju u čast

Sutra su mladenci -praznik ljubavi, kolačiča i poklona
Mladenci su praznik koji Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju u čast stradanja Svetih 40 mučenika Sevastijskih. Slavi se 22. marta po gregorijanskom, a 9. marta po julijanskom kalendaru. Praznuju ga svi mladi bračni parovi koji su stali na ludi kamen nakon 22. marta prethodne godine. Mladenci su praznik za koji se vezuje mnogo običaja i verovanja. Koja se simbolika nalazi u pozadini ovog praznika, kako i kada se obeležava i koja se verovanja vezuju za njega pročitajte u nastavku ovog teksta. Ovaj praznik je posvećen stradanju Svetih 40 mučenika Sevastijskih. Naime, 320. godine, za vreme cara Likinija, 40 mladića koji su bili vojnici je prešlo u hrišćanstvo, uprkos carevoj zabrani. Mladići su izvedeni pred sud gde su bili kamenovani. Mučitelji su zatim vezali mučenike i bacili ih u ledenu jezersku vodu. Kako bi naveli mučenike da se odreknu Hrista, zagrejali su kupatilo kraj jezera. Jedan od njih se prevario i izašao iz vode. Hrišćani veruju da je tokom noći pala neobična svetlost koja je grejala vodu i tela mučenika. Uz svetlost se sa neba spustilo i 39 venaca na njihove glave. Jedan od stražara je to video i ušao u jezero, čime je udostojen četrdesetog venca.
Sutradan se ceo grad iznenadio kada je primio vesti da su svi mučenici živi. Tada su sudije naredile da im se oduzmu životi, a da se njihova tela bace u vodu kako ih hrišćani ne bi uzeli.
Ovaj dan je uzet kao praznik na koji novovenčani parovi primaju goste u svom domu. Na ovaj način se ukazuje da supružnici treba da budu verni jedno drugom u zajedničkom životu, baš kao što je Svetih 40 Mučenika bilo verno hrišćanskoj veri i Isusu Hristu.
I na samom venčanju u crkvi, na glave mladenaca se stavljaju venci sa trostrukom simbolikom: Carski venci – ukazuju na to da je svaki čovek car u sopstvenom carstvu (svojoj kući)mučenički venci – simbolišu žrtve koje treba podnositi u braku, venci besmrtne slave – u Hristovom carstvu. Kod naših starih, vlada verovanje da kakvo vreme bude sutra, takvo će biti celo proleće: pa ako bude sunčano, pred nama je lepo vreme i mnogo sunca, sve do leta, a ako pada kiša, duva vetar i vremenske prilike nisu dobre, pred nama je turbulentan period. Zato "se valja" da čim ustanete, pogledate kroz prozor, i vidite kakvo je vreme napolju. Ukoliko se jako osmehnete i imate pozitivne misli, veruje se da mlada možda i uspe da rastera oblake. Zato, osmeh na lice i verujte da će sve biti dobro.