Saopštenje GO "Zajedno" Šabac

Pre nešto više od dve godine, gospodin Zelenović je otkrio spomenik svom uzoru, Jevremu Obrenoviću u Šapcu...

Saopštenje GO "Zajedno" Šabac

Pre nešto više od dve godine, gospodin Zelenović je otkrio spomenik svom uzoru, Jevremu Obrenoviću u Šapcu. Ovih dana, gospodin Pajić je otkrio spomenik svom uzoru, Šabanu Šauliću. I taman toliko koliko se razlikuju vizije Jevrema i Šabana, toliko se razlikuju i vizije Zelenovića i Pajića. Imali su mnogo primedbi na izgled Vinaverovog trga, ali im je ovaj novi trg baš po meri. Nije namera da  umanjimo nesporni autoritet koji je gospodin Šaulić imao u novokomponovanoj narodnoj muzici. Ipak, spomenici su ponajpre simboli. Spomenik Jevremu Obrenoviću je simbol urbanizacije i evropeizacije našeg grada, a spomenik Šabanu Šauliću je simbol šabanizacije istog tog grada.

I u tom duhu, dogodio nam se i čuveni vašar. Da ne bude ništa bolje, vraćena je stara lokacija koja, kao i u prethodnih sto godina, opet ima vašarski razvučene elektro-instalacije i sanitarne čvorove koje ne možeš da nađeš.  A stotine hiljada ljudi imaju svoje potrebe, pa onda, kao i uvek, padne kiša, nigde asfalta i betona nema, pa se sve to u blato pomeša, intenziviraju se i mirisi… a prostor bivše kasarne sa već uređenom strujom, vodom i kanalizacijom, odavno betoniran, posluži za parking. Nije sporna prihodna strana. Kad se naplati puno, a ponudi malo, mora lepo i da ostane. Posebno kada jeftino plaćamo punih devet dana preskupo  nabavljenu struju. A predsednik, isključio frižider, za primer! Gradska vlast koristi izraz “maestralno” kada opisuje kako je bio uređen Mihajlovac. Dobro, o ukusima ne vredi raspravljati, ali je ovo “maestralno” baš zaparalo uši.

Sve su ovo ipak teme koje se samo dotiču vizije budućnosti našeg grada. Da bi Šabac imao šanse za budućnost, on najpre mora da odgovori na pitanja na koja šabačko tužilaštvo još uvek nema odgovor: 1. Ko je na mostu sa bagerom, motkama i čekićima napao dostojanstvene građane koji su branili našu vodu i našu zemlju. 2. Ko je odštampao i polepio poternice po gradu za jednom novinarkom, advokatom i maloletnim detetom. Jedan drugi “novinar” je, ovih dana, dobio reakciju tužilaštva u istom danu kada je na protestu isprskan vodom. U slučaju Šapca, prolaze godine. I zato oni koji danas vladaju gradom ne mogu biti budućnost, pa izgleda smešno kad o njoj pričaju. Ko se nadao da će biti “maestralno”, taj se razočarao!