Šabac na mapi zagađenosti večnih hemikalija

Zagađivači poznati kao "zauvek ili večne hemikalije", koje se ne razlažu u životnoj sredini...

Šabac na mapi zagađenosti večnih hemikalija
Zagađivači poznati kao "zauvek ili večne hemikalije", koje se ne razlažu u životnoj sredini, nakupljaju se u telu i mogu biti toksične, pronađene su na visokim nivoima na hiljadama lokacija širom Evrope. Među njima je i Srbija, a najveće zagađenje zabeleženo je u dunavskoj vodi kod Pančevačkog mosta u Beogradu, zatim kod Šapca i u Banatskoj Palanci. Najzagađenija voda je kod Pančevačkog mosta 37,9 ng, zatim otpadne vode kod Šapca 35,7 i rečna voda kod Banatske palanke 33,97. U ostalim slučajevima prosek je 31 ng.Interaktivna mapa koju je objavio Gardijan pokazuje da su per (PFAS) i polifluoroalkil supstance (PFAS), porodica od oko 10.000 hemikalija koje su ušle u vodu, zemljište i sedimente iz širokog spektra potrošačkih proizvoda, poput pena za gašenje požara, deterdženata, raznog otpada i industrijskih procesa.
Dva PFAS-a su povezana sa nizom zdravstvenih problema. PFOA je povezan sa rakom bubrega i testisa, bolešću štitne žlezde, ulceroznim kolitisom, visokim holesterolom. PFOS je povezan sa reproduktivnim, razvojnim, bolestima jetre, bubrega i štitne žlezde. Na nižim nivoima PFAS je povezan sa imunotoksičnošću. Supstance su pronađene na oko 17.000 lokacija širom Evrope. Od toga, PFAS je otkriven u visokim koncentracijama od više od 1.000 nanograma (ng) po litru vode na oko 640 lokacija i iznad 10.000 ng/l na 300 lokacija.
„Ove vrste koncentracija izazivaju zabrinutost. AKo stoka pije ovo vodu hemikalije ulaze u mrežu ljudske ishrane“, rekao je profesor Krispin Hasal, hemičar za životnu sredinu sa Univerziteta Lankaster. Uprkos velikom broju detekcija koje otkriva mapa, smatra se da je to samo vrh ledenog brega. Agencija za životnu sredinu Velike Britanije priznala je da je PFOS – poznat kao toksičan za ribe i druge vodene životinje – sveprisutan u životnoj sredini i da će prisustvo PFOS u rekama značiti da mnoge neće ispuniti standarde kvaliteta vode do 2039. godine.U EU postoji predlog da se PFAS regulišu kao jedna klasa, a ne da se pokušava da se radi sa svakom supstancom nezavisno. Evropska agencija za hemikalije kaže da će oko 4,4 miliona tona PFAS završiti u životnoj sredini u narednih 30 godina ukoliko se ne preduzmu mere. „Neprestano ih oslobađamo, tako da će nivoi u životnoj sredini nastaviti da se povećavaju i samo je pitanje vremena kada će nivoi PFAS-a u okolini ili u našim telima preći prag gde će biti uticaja na ljudsko zdravlje“, rekao je profesor Jan Kazins sa Stokholmskog unverziteta.
Autor:Predrag V. Popović/N1