Otvoren Teatarski festival Pozorišno proleće 2023

Sinoć 24.4.2023. je zvanično otvoren sedmi po redu teatarski festival...

Otvoren Teatarski festival Pozorišno proleće 2023
Sinoć 24.4.2023. je zvanično otvoren sedmi po redu teatarski festival "POZORIŠNO PROLEĆE 2023".  U galeriji "Vladislav Lalicki" publika je mogla da vidi izložbu pozorišnih fotografija našeg poznatog fotografa Jugoslava Juge Radojevića, koja će biti otvorena za posetioce tokom trajanja festivala.  Ovaj festival je za veoma kratko vreme izrastao u važan kulturni događaj za celu Srbiju. 
Prva predstava koju je publika mogla da vidi, a koju dramaturškinja Jelena Kargo definiše kao komediju je već uveliko nagrađivana predstava "Rolerkoster" u režiji Milice Kralj, Ateljea 212.
Priča govori o generacijskom sukobu, sučeljavanju tradicionalnih normi i običaja sa modernim nazorima onih koji pokušavaju da pronađu svoje mesto u haotičnom svetu novih tehnologija. Kroz predstavu se provlače i religijska shvatanja, razmišljanja, filozofska pitanja, strah od nepoznatog, strah od budućnosti, svetski trendovi i tehnologija kojoj uporno prkose još uvek naša tradicionalna shvatanja. 
Kao glavna uloga u ovoj predstavi, glumica Dara Džokić, nadovezuje se i kaže u vezi sa predstavom da ne smeju da nas spreče da verujemo da će to proći i da će iz toga izaći nešto novo, nešto bolje ukoliko se sve to ne raspadne, ukoliko nestanemo. A ja neću da verujem da će tako biti, ističe ona, jer civilizacije traju jako dugo.  Dakle, uvek je priroda i čovek i svi ti neki ciklusi istorijski,  geografski i biološki, hemijski, fizički i tako dalje, uvek je to nekako našlo put, kao voda kada se prevaziđe i  iz toga se rodi nešto novo. Znači  i ružno i lepo i strašne stvari i lepe stvari. I sad ta neka budućnost koju mi čekamo, koja ne znamo šta će doneti. Da li će nas roboti operisati ? Da li ćemo živeti u nekom svetu okruženi veštačkom inteligencijom, pa nismo potrebni ko neko ko treba da radi ? Šta ćemo biti neki posmatrači? To mi sad tako zamišljamo. Pitanje je šta će biti.
Na kraju krajeva, u toj potrazi za Bogom, filozofi su se našli zajedno tu sa religijom i tako dalje. Bog je ta čestica božja u nama. Nije to nešto izvan nas. To čudo, života i to čudo da mi na toj lopti smo možda sami u ovom celom svemiru. Moguća je i ta varijanta. Ja sam pre sklona da smo mi potpuno sami, ali dobro možda postoji neka druga inteligencija, ali je još veće čudo da smo mi slučajno baš sami u tom celom univerzumu. To je toliko veliko čudo da nam ne treba veći dokaz i onda tragajući na taj način, posmatrajući i razmišljajući o religiji to božansko u nama i znači svaki čovek mora u sebi to da vidi. Nađete tu tačku, to uporište, on je došao na ovaj svet, niko ga nije pitao i to je čudo. Mi smo došli na ovaj svet, rastemo, imamo tu neki zadatak i odlazimo u nekom trenutku. I to mora da ima nekakvog smisla. Zapravo sve je pitanje da sam sebi postavljaš ta pitanja i da tražiš odgovore. I da nađeš način komunikacije sa ostalim ljudima. Zato je ova predstava, u toj želji da pomiri sve naše predrasude, strahove, navike, sa talasom nadolazećeg nečeg što nas razume, ne razume i tako dalje. Sa svim tim strahovima koji nas obuzimaju. I mene u ovoj generaciji na jedan način, one mlade ljude na drugi način da nas tu negde opet spoji i da negde nađemo tu veru zapravo, da će sve biti dobro. U predstavi pored Dare Džokić igraju: Katarina Marković, Jelena Petrović/Anja Alač/ Vladislav Mihailović, Milica Mihajlović, Petar Mihailović, Teodor Vinčić i Simona Beljac. Druga predstava koju publika može da pogleda je Čehovljev "Galeb" u režiji Milana Neškovića.