Nemar i nemoć u porodilištima

Slučaj preminule bebe porodice Jevremović iz Šapca nažalost je otvorio Pandorinu kutija kada je  u pitanju nemar medicinskih radnika...

Nemar i nemoć u porodilištima

Slučaj preminule bebe porodice Jevremović iz Šapca nažalost je otvorio Pandorinu kutija kada je  u pitanju nemar medicinskih radnika. Ovo užasno iskustvo kroz koje prolazi porodica Jevremović samo je vrh ledenog brega kada su u pitanju Srpska porodilišta. Način postupanja prema novim majkama, nedostatak brige… ostavlja neizbrisiv trag na svima nama i tera nas da dvaput razmislimo pre nego što se ponovo upustimo u avanturu zvano "roditeljstvo". Nasilje na porodu nije retko, ono često uključuje fizičko zlostavljanje, prisilne medicinske zahvate ili zahvate koji se obavljaju bez saglasnosti, odbijanje da se daju lekovi za ublažavanje bolova ili anestezija, narušavanje privatnosti, ali i ponižavanje i verbalno zlostavljanje. Nažalost, žene kad dolaze u porodilište su u podložnom, ranjivom položaju, institucija iskazuje svoju moć nad njima i one naprosto u celom tom procesu nemaju glas. Više od 80 posto njih je navelo “medicinski nemar”, mnoge su se žalile zbog stava medicinskog osoblja, ali jedva tri posto njih je uložilo zvaničnu žalbu ili pokrenulo tužbu. Zabrinjavajući broj žena koje su odustale od tužbi leži u razlogu primarne  traume  i zbog toga što im treba malo razmaka između tog događaja i da one procesuiraju tu traumu pre nego su spremne o tome govoriti, dok se pri tome brinu o novorođenčetu i nose sa “ogromnom promenom” koja im se desila.
Zatim, tu su i sudovi. Žene, nemaju transparentnu, pouzdanu ili efikasnu proceduru za podnošenje žalbi. Niti im je sudski proces nešto što im je uopšte mogućnost, iz razloga što su ti sudski procesi su najčešće dugotrajni, neizvesni, a u većini slučajeva poražavajući za obespravljene žene. Neuređeni pravni mehanizam,  ne ostavlja prostora za pravednu borbu, što uzrokuje da krivci prođu nekažnjeno i da se čitava agonija nastavi. Da li je ovaj nemio događaj kraj nebrige i nemara medicinskih radnika? Naravno da ne. Urušavanje zdravstvenog sistema će se nastaviti. Nastaviće se i zbog nebrige prema istim tim medicinskim radnicima i doktorima od strane države. Stranačko zapošljavanje, prekomerni rad, male plate, nedovoljno osoblja, nažalost  prave "Savršenu oluju"u Srpskom zdravstvu čije ćemo posledice tek osetiti.