Ministarka Darija Kisić u poseti Šapcu

Juče je povodom obeležavanja Svetskog dana cerebralne paralize gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić zajedno sa ministarkom ...

Ministarka Darija Kisić u poseti Šapcu
Juče je povodom obeležavanja Svetskog dana cerebralne paralize gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić zajedno sa ministarkom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darijom Kisić i pomoćnicom ministra Biljanom Barošević, posetio je Medicinsku školu ,,Dr Andra Jovanović“ gde su se sastali sa članovima Društva za cerebralnu i dečiju paralizu Grada Šapca i članovima Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga.
 
Ovom prilikom uverili su se u rezultate projekta ,,Bez barijera do obrazovanja“, čijom realizacijom je ugrađen lift u medicinskoj školi. Ovaj projekat finansirali su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Grad Šabac, a realizovalo je Udruženje paraplegičara Mačvanskog okruga u saradnji sa medicinskom školom. Gradonačelnik Pajić istakao je da mu je drago što je realizacijom ovog projekta omogućeno svim članovima Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga neometano kretanje, bez barijera, koje im omogućava da stignu do učenika medicinske škole koji će im, kroz praktičan nastavni rad, pružiti besplatne usluge masaže, elektro terapije, pedikira, kozmetičkih tretmana lica.
 
,,Pored toga, skrenuli smo pažnju i siguran sam uticali na sve, od profesora do učenika, da dodatno razviju empatiju prema osobama sa invaliditetom. Posebno mi je drago što je projekat realizovan u medicinskoj školi, jer će njegove rezultate i iskustva sigurno usvojiti učenici ove škole kao budući zdravstveni radnici. Naš grad jedna je od jedinica lokalne samouprave sa najvećim brojem prava i usluga socijalne zaštite koje obezbeđuje svojim sugrađanima. Grad Šabac kroz usluge socijalne zaštite teži da svim ranjivim kategorijama stanovništva pruži adekvatnu i kvalitetnu uslugu. Svesni potrebe i značaja konstantne brige i podrške za najosetljivije kategorije stanovništva i u narednom periodu ćemo nastaviti da razvijamo nove i unapređujemo postojeće usluge socijalne zaštite”, rekao je Pajić. Realizaciju ovog projekta finansijski je podržalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a ugradnjom lifta osobama sa invaliditetom omogućeno je nesmetano korišćenje usluga ove škole. Za tu namenu Ministarstvo je izdvojilo više od 3 miliona dinara.
 
Ministarka Kisić istakla je da se saradnjom Ministarstva, lokalnih samouprava i udruženja postižu najbolji rezultati, kao i da je grad Šabac pravi primer toga. „Kada smo udruženi – prepreke ne postoje. Sve aktivnosti koje sprovodi Ministarstvo i Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom realizuju se pod sloganom „Srbija bez barijera“, a njihov zajednički cilj je poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom“, navela je Kisić.
 
Ministarka Kisić je rekla da joj je veoma drago što je omogućeno da osobe sa invaliditetom sada mogu same da dođu u medicinsku školu u Šapcu i koriste njene usluge. Kako je navela, to je samo jedan deo aktivnosti koje sprovodi Ministarstvo istakavši da je cilj svih aktivnosti stvaranje pristupačne Srbije.
 
Kada su u pitanju osobe sa cerebralnom paralizom u 2022. godini, Ministarstvo je za rad Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije i 41 lokalnog udruženja opredelilo 19 miliona dinara, dok je za rad Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Vojvodine „Suncokret” i 9 lokalnih udruženja izdvojilo oko 5 miliona dinara.
 
Biljana Đuknić, direktorka Medicinske škole ,,Dr Andra Jovanović” istakla je da učenici i nastavnici medicinske škole već 12 godina sarađuju sa Udruženjem paraplegičara Mačvanskog okruga.
 
,,Od realizacije projekta koji je podržan od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Grada Šapca, imamo mogućnost da članove udruženja ugostimo u našim dobro opremljenim kabinetima i da naše kozmetičarske usluge, i usluge masaže i fizikalne terapije, članovima ovog udruženja besplatno pružimo u ovom lepom ambijentu, što je benefit, kako za naše učenike, tako i za članove udruženja“, istakla je Biljana Đuknić.
 
Sekretar Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga Slaviša Savić zahvalio je Ministarstvu i Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom i Gradu Šapcu na podršci koju su pružili za realizaciju ovog projekta kojim se licima sa invaliditetom omogućava dostojanstven pristup uslugama Medicinske škole „Dr Andra Jovanović“.
 
,,Svi naši članovi, kao i osobe sa invaliditetom koje zbog dugogodišnje invalidnosti, nemaju pravo na rehabilitaciju mogu dobiti medicinske i kozmetičke usluge koje su besplatne, a koje nam znače za održavanje zdravstvenog stanja. Bilo bi izuzetno korisno da ovako nešto zaživi i u ostatku Srbije”, rekao je Savić.
 
Svetski dan cerebralne paralize obeležava se širom sveta 6. oktobra, a u Republici Srbiji obeležava se i Nedelja solidarnosti sa osobama sa cerebralnom i dečijom paralizom.