Da li je angažovanje zatvorenika u Eliksiru protivzakonito?

Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić izjavila je da su zatvorenici Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Šabac...

Da li je angažovanje zatvorenika u Eliksiru protivzakonito?

Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić izjavila je da su zatvorenici Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Šabac već šest meseci angažovani da tri puta nedeljno lopatama skupljaju kancerogeni otpad u kompaniji „Eliksir“ i da po izlasku iz pogona povraćaju, imaju opekotine po rukama i curi im krv iz nosa, i zatražila hitno ukidanje „robovskog rada“ u šabačkom zatvoru. Nedugo posle skupštinskog obraćanja poslanice oglasio se i Eliksir koji je najoštrije demantovao laži o zloupotrebi radnog angažovanja i ugrožavanju zdravlja štićenika Kazneno popravnog zavoda Šabac. Šta je zapravo istina kada je u pitanju rad zatvorenika u privatnim kompanijama?

Zatvori u Srbiji imaju pravo da iznajme zatvorenike privatnim kompanijama i u tom slučaju njima za rad zatvorenika pripada "tržišna naknada", kako je propisano članom 101 Zakona o izvršenju krivičnih sankcija. Iako je to manje-više ustaljena praksa u većini zemalja, nama je još urezan u sećanje nemio događaj oktobra 2016. godine kada je tim gradjevinskih radnika koji su radili na obnovi mosta u Knjaževcu medju kojima su se nalazili i zatvorenici PZP Zaječar, iznenada izgubio kontrolu nad vozilom i udario u betonsku cev. Šta tada nije bilo u redu? Okružni zatvor u Zaječaru je za sat rada jednog osudjenika od “Štrabaga” dobijao samo 120 dinara. Po zakonu koji je važio u to vreme, osudjenici su imali pravo na 20 odsto od te sume, odnosno 24 dinara po satu. Takodje, “Štrabag” za njihov angažman nije plaćao poreze i doprinose, što je i predvidjeno Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija. Svakako da je pod ovim "uslovima" angažovanje zatvorenika jako isplativo. Zato ne treba da nas iznenađuje činjenica da šabačke privatne kompanije poput Eliksira radno angažuju štićenike KPZ Šabac.

Prema navodima Elixir Grupe, kojoj pripada Elixir Zorka – Mineralna Đubriva iz Šapca, kompanija ima potpisan ugovor o saradnji sa KPZ Šabac od 04.05.2022. godine, po kom je određeni broj štićenika Zavoda angažovan na poslovima u krugu Zorke. Po ugovoru koji je obnovljen i ove godine, manje ekipe štićenika dolaze u krug fabrike uglavnom subotom, jer su tokom radne nedelje angažovani od strane drugih kompanija iz Šapca. Štićenici KPZ obavljaju isključivo lakše poslove na čišćenju pogonskih i magacinskih prostorija za mineralna đubriva ili fabričkog kruga Zorke, u skladu sa ugovorom i uz nadzor stručnog lica. U skladu sa procedurom, po dolasku u Zorku štićenici svaki put zaduže propisanu radnu opremu i prođu obuku o bezbednosti i zdravlju na radu, o čemu postoji uredna pisana dokumentacija, navode iz ove kompanije.